Ing. Julius Forsthoffer, PhD., Slovenský Rád rytierov destilátov.

Aby sme sa povzniesli k vyššej výrobe ušľachtilých destilátov, potrebujeme množstvá kvalitnej suroviny, osvedčené moderné technológie jej spracovania, vynikajúcich majstrov kvasiarov i destilatérov, ale aj perfektnú a dôslednú kontrolu kvality, ktorá bude založená nielen na subjektívnom posúdení vône a chuti, ale aj na stanovení základných objektívnych chemicko-analytických parametroch. To všetko prirodzene v konkurenčnom prostredí, ale bez cielene kladených prekážok rozvoju tohto odvetvia. Continue reading

Zatímco loni Fero Hrušecký ze slovenského Radimova triumfoval s výtečnou hruškovicí, letos pro změnu byla podle degustační komise nejlepší jeho slivovice z durancií vypálená v minulém roce. Degustátoři mu dali opět 49 bodů z padesátibodové hodnotící škály. Kromě diplomu, dortu a ceny v podobě skleněných švestek, mu předal prezident koštu Zdeněk Mencl z pořádajících Přátel českého a moravského folkloru Hořičky – Křižanov šek na jeden milion korun. „Peníze jsem koupil v cukrárně,“ smál se prezident a potom i šampion koštu.

Continue reading